sobota 5. ledna 2019

Proč bytostně nemusím leden ....


První měsíc v roce mám za trest.
Kdykoliv omylem pustím nějaký televizní pořad, útočí na mou psychiku slevy a v jejich závěsu zaručené dietní přípravky, které už prodává i zelený mužíček, za jehož hlas bych někoho střelila do hlavy a hodně z blízka.
Cílí na mne ale i internetové portály, které mi nabízejí účinné trenažéry, posilovací stroje a v neposlední řadě sportovní obuv, funkční prádlo včetně trenek o 70 % levnější.
Vše mohu vypnout, ale co s lidmi ?
Ach jo.
Lenka do telefonu fňuká, že přibrala. Jo, nabrala, má tváře jako lívanečníková pánev. Jen začít nalévat řídké nasládlé těsto. Čeká, že jí budu tvrdit opak. Raději mlčím.
Začala hladovkou, celý den trpěla jako pes a k večeři měla jen tři plátky sýra a rajče.
Zítra to bude stejné, já ten organismus nastartuji, tvrdí a slyším, jak něco hltavě polyká.
Co jíš ?  Jen kopeček Carte d´Or, hele měli ho výhodně.
Ach ne.
Květa si sedá do mého auta opatrně. Nejdřív jedna noha, vzdech. Druhá noha, vzdech.
Třetí nohu naštěstí nemá. Opře si záda, vzdech.
Stočím svůj zrak na její předloktí, kde se rýsuje ortéza. Snažím se přeptat a předem lituji.
Má v baráku tělocvičnu místo prádelny a tak to hned po Novém roce se stejně šikovnou atletkou rozjely. Jedna má ortézu a druhá spí s Voltarenem.
Proč ?
Iveta má třicet pět let spokojené manželství. Leoš jí píše zamilované statusy a fotky z míst, kde všude zastaví svůj obrovský náklaďák. 
V internetové diskuzi se dočetla, že ženy kolem padesátky, jsou zakyslé, nepřizpůsobivé a bez náboje.
Připravila manželovi obrovské překvapení. Vyholila si svůj dříve pečlivě upravovaný klín.
Vyholila si ho úplně, hladce, provoněla, natřela olejíčky.
Sorry, s dětmi nespím, já si počkám, až se mi vrátí manželka.
Iveta přemýšlí, zda si nekoupí nějaký přípravek, který urychlí růst. Farmaceutický průmysl jí nabídne jistě nepřebernou škálu, jen aby pak nemusel Leoš pořizovat křovinořez.
I když Mountfield má 70% slevy, no nekupto ?
Fakt ?
Aleš si začal nosit do práce krabičky. Obědovou růžovou, svačinovou zelenou, na první večeři žlutou.
Jeho kardiolog vztyčil varovně ukazováček a přidal tabletku na cholesterol.
V noci, když spí, tak to slyší celý barák. Jeho žena pravidelně po půlnoci odchází s peřinou a polštářem. Když ručička na váze ukáže magických 130, nastěhuje se do ložnice dřevorubec s pilou .
Nikdo se nevyspí, nevyspí se ani Aleš, protože má spánkové apnoe, při kterých lape po vzduchu.
Mnohdy to vypadá, že se nemá šanci nadýchnout a ráno vstát.
Co kdyby ?
Karolínu jsem poznala jako ženskou nad věcí. Když seděla se svou úzkou dámskou cigaretkou, cítila jsem z ní klid, pohodu. Myšlenku vyšperkovala suchým humorem a dotáhla nadhledem.
Sedí naproti v šedém svetru a její myšlenky jsou šedé. Přibrala, proč by hubla. Necvičí, proč by cvičila. Nechodí mezi lidi, nepotřebuje je. Nedělá si radosti a proč ? 
Neposouvá se a kam ?  Žije život ze dne na den, obestřený antidepresivy a pocitem zabřednutí.
Netuší, kudy vede cesta, netuší, zda vůbec chce ?
A já ? Těším se, až se mi příchodem dalšího měsíce vrátí zpět ty nádoby plné hříchu.
Mám ráda své přátele, ráda poslouchám jejich příběhy.
Až si Lenka uvědomí, že kilo mrkve je levnější než litr zmrzliny, Květa vrátí předražený sportovní overal, který si v životě už nenatáhne. Iveta předloží svému manželovi svůj původní upravený klín, doufám, že neposlechne doktora Radima Uzla s jeho špičkovým Arginmaxem.
Aleš přestane prokládat růžovou, zelenou a žlutou krabičku tabulkami oříškové čokolády, protože se konečně objednal do spánkové laboratoře.
Karolínu díky slunci a stěhování do nového prostředí snad trkne, že žijeme jen jednou a šedá barva její pleti fakt nesluší.
Dopíjím detoxikační koktejl a neměla bych si jít zaběhat ? ....
Přeji vám příjemný víkend a nezapomínejme, že jsme jen lidé, kteří umí tak skvěle a nenapodobitelně chybovat. / těším se na únor /




46 komentářů:

  1. Čtu Tvůj status po obědě s břichem plným kapusty s uzeným, i trošku brambor v ní bylo. Včera jsem sebrala o odvahu a ráno nalačno si stoupla na váhu. Zatím mám stejně, ale většinou přiberu až tak v únoru. Mám stejně, ale hodně a říkám si, jako každý rok, že bych měla zhubnout. Bohužel mám ráda sladké a to je kámen úrazu. I místo zeleniny si dám raději ovoce. Předsevzetí si dávat nebudu. Běhání nemám ráda od školy, ale mohla bych začít chodit na delší procházky.
    Slevy moc neřeším, jen jsem si objednala ve slevě zimní bundu, už nutně potřebuji novou.
    Přeji Ti hezký víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, přesně, dávat si předsevzetí, kterých člověk nedosáhne je úplně zbytečné, mrhání časem. Ovšem když váha praví opak, je s tím potřeba zatočit.

      Vymazat
  2. Pobavila jsem se, ostatně jako často nad tvými články. O mne se od Nového roku pokouší nějaká choroba - připapadám si jak přejetá parním válcem. Tak se zatím netrápím ničím jiným, jen jsem ráda, že cukroví už zmizelo a nejsem vystavena pokoušení (peču si dobré, tak mu neodolám ;-)).
    Slevy mne štvou - potřebuju nové džíny a nechce se mi prodírat se slevychtivými davy. O Alzákovi ani nemluvím...
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem viděla po vánocích kolony u nákupních center, nechápala jsem, je prý šel každý právě řešit tu slevovou horečku.
      Přeji brzké uzdravení.

      Vymazat
  3. Simčo, po Vánocích se vždy těším na jaro a tak leden, únor nějak prožiji, občas i nějaký výlet za zimou a pak to přijde. Březen a pomalu přicházející jaro... Tak ještě pár týdnů vydržet. .o) Diety nedržím, nemám vůli, ale zamakat by to chtělo. :o)
    Koukám ale, že nějaký problém má každá/ý, tak ať nám ten leden hezky utíká a vše se začne dařit. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má problém, každý vidí potřebu něco změnit a leden pod tlakem příslibu změn je jako malovaný, jenže vesměs má toto jepičí život.

      Vymazat
  4. A já mám leden docela ráda. Mám pocit, že po období temna přece jen vnáší více světla do zimních dnů. S únorem bojuji více. I když je kratší, mně se vleče a nemohu se dočkat jara. Příběhy mě pobavily, každý to máme jinak, nikdo není dokonalý a pokušení na nás číhá za každým rohem. Možná by stačilo používat zdravý rozum a nikdo se nemusí trápit...
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tento měsíc také ráda, jen nemusím v tomto období své okolí. To chce právě se začátkem roku změny, jenže nikdo nedozrál do stádia, kdy změnu vytvoří jako svůj celoroční program, nikoliv jako novoroční předsevzetí.

      Vymazat
  5. Já si dal dneska 4 kopečky jahodové zmrzliny.
    Vzpomínka na Marušku vyslanou v zimě pro jahody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proti gustu, i v zimě je skvěle naservírovaná zmrzlina delikatesa.
      Takže proč né, kocúre.

      Vymazat
  6. Simčo, leden mi nevadí. Už je to nový rok a nějak vnímám to, že se blíží jaro 😂
    O dietě raději nemluvím.... potřebovala bych ji jako sůl, ale nemám dostatečnou vůli 😀
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to celé není o lednu, pokud člověk chce něco nového nastartovat, potřebuje k tomu delší časový úsek, prostor se nesmí smrsknou na pár týdnů.
      Jenže jsme prostě lidé, občas je třeba zatleskat i tomu krátkému úseku snahy o změnu. Lepší něco nežli nic.

      Vymazat
  7. Tak, Simonko, kdyby jsi bydlela se mnou, tak to by jsi slyšela těch vzdechů ...
    p.s.: Na tom obrázk já "můžu" všechno v těch malých mističkách kromě té velké mísy s tím zeleným uprostřed.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdychá každý, nejvíc ti, kteří lítají celý leden po slevách.
      To zelené uprostřed taky není špatné, já vím, že pánové toto moc nemusí.

      Vymazat
  8. Ačkoli miluju parfémy a vůně, před vánoci mi silně lezou na nervy vtíravé reklamy na jejich různé podoby. No a hned 25. tého mne začnou vytáčet ty reklamy na hubnoucí prostředky. Mě neskonale bavilo chodit cvičit do fitka, podařilo se mi trochu zhubnout i zpevnit, jenže pak se to přestalo líbit zádům a ta začala hodně bolestivě nadávat. Tak jsem skončila. Pak jsem dokonce rok začala jen šlapat na orbitreku a jíst pravidelně a jednodušeji. A abych toho hned nenechala, každý měsíc jsem pečlivě výsledky snažení házela na blog, zhubla jsem výrazněji ale narazila na ruční práce a přestala jsem cvičit, za to jsem začala píchat. Špendlíkama.... Vloni jsem si zakoupila již dávno před lednem a vánoci posilovací lavici, začala cvičit už v listopadu a .... Na konci ledna jsem nastoupila do práce a mořit se doma s cvičením, pak tři hodiny stát na nohou a lítat jak urvanej plakát se zrovna moc dobře neskloubilo. Takže už se těším až zas budu jezdit do práce na kole, a po návratu z ní si hupsnu do bazénu a večer až budu venčit psy tak taky. Díky tomu jsem zjistila, že jsem zhubla taky .....;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono když se člověk nesnaží celý rok, jsou pak všechna cvičení planá a k ničemu. Celý život jsem začínala v pondělí, kouřit na začátku roku a ve výsledku jsem skončila na těch pověstných 110kg.
      Celé je to o hlavě, ta rozhoduje a když ta se nerozhodne, je to o ničem, bohužel.

      Vymazat
  9. Proč to ti lidi dělaj? Ono by u většiny stačilo, aby se na ty svátky prostě nenacpávali. Nikdo si nemusí odepřít tu cukroví, tu chlebíček, ale proč žrát od rána do večera? Pak je to utvrdí v mylné představě o tom, že všechno spasí nový rok, na který si naloží nesmyslná předsevzetí. Pokud chci něco změnit, začnu hned, ne s novým kalendářem. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože jsou jen nádoby hříšné, mohu být celý rok disciplinovaná, mít hlavu srovnanou a v ní, co skutečně chci. Letošní vánoce se ze mne stalo prase a moje JÁ vyslalo signál ... žlučníkový záchvat. A jsem zpět na zemi !

      Vymazat
  10. Mám rád přiměřenost - jak v běžném konání, tak v odstraňování následků vlastních nepřiměřeností :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učím se toto celý život, někdy se skvělým výsledkem, jindy s méně dokonalým, bohužel.

      Vymazat
  11. Taky mě nejdřív ty vykutálené reklamy sštvaly. Pak jsem si řekla, ať si trhnou a bavím se jimi. Dokonce mám nutkání uháčkovat onoho legendárního Alzáka:-D:-D:-D
    Taky jsem trochu přibrala, cítím to na vnadách, ale trpělivě míním pokračovat v nastaveném režimu ochuzeném o brambůrky a vánoční cukroví. Nedaří se mi kila nabraná během léčby shodit, moje onkoložka jásá, já se snažím dodržovat režim. Jednou se to přece musí zlomit...:-):-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, ty jsi už vyhrála, to ostatní je podružné !

      Vymazat
  12. Absolutně nechápu, proč ten krásný zelený človíček alza.cz lidi sere. Je báječnej a hlásek je fantastickej, a jestli mne něco sere, tak to, že nějakej další elektro éšop si tam vrhnul něco podobného v modrém...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak předně, je to vynikající nástroj reklamy a co víc, televize jde vypnout nebo ztišit zvuk, což je oproti lidem geniální.

      Vymazat
  13. Už před několika lety jsem si všimla, že hned po Novém roce se ve všech letácích objevuje sportovní oblečení, činky, karimatky a vůbec potřeby ke cvičení a jako bonus poslední rok přibylo proteinové žrádlo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zacílení včetně podpůrných léků na deprese je fenomenální, ti lidé přesně vědí, kdy a jak nás znásilnit a zahltit. Šikulkové.

      Vymazat
  14. Nějak ty reklamy nevnímám. Z Alzáka má kopřivku můj muž. Jen ho slyší, tak začne skřehotat jako on a posílá ho kamsi. :-) Mám asi kliku, že v mém okolí většinou nikdo nezačíná s měsícem lednem bláznit s plněním toho, co stejně nedotáhne do konce. Leden beru jako zimní měsíc a beru ho jaký je. Ale únor mám tak nějak podobně jako Jindra.
    Měj se hezky, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš štěstí, že tvé okolí je vyvážené a celoročně naložené, já to během ledna musím překousnout, v únoru už bude lépe.

      Vymazat
  15. Při reklamách se vypínám :). A že je výprodejová horečka, to jsem objevila včera ve Foru. Protože jsem měla nutkavou potřebu si koupit znovu náhle objevené tituly 3 knih, a řekla si, že v podvečerním čase bude v obchoďáku po vánočním běsnění klid,tak jsem nestačila zírat, co lidí včetně knihkupectví tam lítá. A co se týče ledna, tak ten mám ráda když je sníh a pod nulou a můžu vyrazit kousek nad barákem do stopy. Letos se mi chce říct spolu s klasikem ,"tenhle způsob zimy se mi jeví poněkud nešťastným"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, není ani podzim, ani zima, ráno řvou ptáci, večer prší, ráno sněží, je to velice pikantní, ale já vítám všechny srážky, jsou totiž třeba.
      Ve Foru mne vyvalilo přelidnění už 27. prosince, přemýšlela jsem, co tak nutného tam každý potřeboval, já jen zaparkovat.

      Vymazat
  16. Leden (vlastně i únor) je pro mě měsícem účetních kontrol, inventur,kdy ještě při odchodu ze zaměstnání vleču brašnu "papírů" a dělám do noci. Při tom samozřejmě mlsám (mozek potřebuje nutně cukr!). Ne, nesmím se vymlouvat, prostě nemám vůli. Přeji hezké lednové dny a máš můj obdiv, jak se držíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavlínko, včera jsem si na tvá slova vzpomněla, když jsem se kroutila ve žlučníkovém záchvatu. Prvním v životě.
      Celých pět let jsem disciplinovaně a lidsky o vánocích dopřála tělu, po čem touží. Cukroví, salát, řízky, vše přiměřeně.
      Letos jsem se radovala celý prosinec, nešlo ani tak o váhový přírůstek, ale o to, jak se začalo bránit moje tělo. Dostala jsem takovou pěstí, že se za to doslova stydím. Jsem vyléčená, vím, že moje tělo má svou bariéru a tu nesmí překročit, už další ukazováček nechci, včera večer mi to stačilo !!!!

      Vymazat
    2. Kéž by tohle udělalo moje tělo!! Prosííím.

      Vymazat
  17. No, je pravda, že třeba co se týče fitka, těším se na únor. Opadnout totiž ty davy, co se tam s novým rokem navalily :o)
    Jako vždy děkuji za vtipné a trefné postřehy a přeji příjemný večer, Simi, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje okolí mne tak zásobuje, nestačím se nudit, skutečně.

      Vymazat
  18. Simi, přijeď. :-)
    My Ti ukážem, že ne všude se lidi trápí povánočním a novoročním stresem. :-)
    Tady u nás si na předsevzetí nepotrpíme, právě proto, že pár dnů v roce sekat latinu nic nevyřeší.
    Takže naopak, zatímco na fb lidi vzdychají, my se bavíme. Fotky z fitka, zelená jádla...
    Jako jasně, proč ne, ale když je tam třetí týden gauč a zmrzlina, asi to nevyšlo...
    Já si pochvaluju svůj úbytek deset deka týdně, někdy a dokonce i během svátků, televizi moc nepouštím a sociální sítě beru jako skvělou knihu vtipů...
    A sousedkám se směju na celý kolo a nepokrytě a ony to vědí a taky už vědí, že brzo se budou smát se mnou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, Baru, ono je to dvojsečná zbraň.
      Kdybych já každý rok nevstupovala s nějakým snem , měla bych stále 110kg, možná více a asi bych se zabila, jak nesmírně nešťastná jsem byla ve svém původním těle. Jen jsem to prostě dotáhla do vítězného finiše a u mých přátel to třeba bude to samé. Posouvat se ku předu prostě potřebuji.
      Tímto netvrdím, že v Liberci jste pozadu, jen máte jiný systém.

      Vymazat
  19. Simčo, super shrnutí co udělá měsíc leden, reklamy s lidmi !
    Zasmála jsme se :-)
    Snad se lidé zase nejpozději na jaře proberou a začnou žít !
    P.S. Mimochodem také v tom asi lítám, protože já jdu v lednu na vyšetření :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověď si bohužel putovala někam jinam ... taky žlučník ???

      Vymazat
  20. haha usmívám se tady nad tím článkem, jak pravdivé! Naštěstí v okolí nemám nikoho kdo by si dělal předsevzetí, ale to fňukání poslouchám furt, na to lze jen se usmívat a neodpovídat. Občas řeknu: Máš to těžký..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naštěstí vím, že v únoru už bude vše při starém a já se na ně v únoru moc a moc těším !!!!

      Vymazat
  21. Žlučník ???
    Jsem rozhodnutá jednat, pokud se to bude opakovat, tohle bych nedávala pravidelně!

    OdpovědětVymazat
  22. Předsevzetí už neřeším, znám se. Ale nikdy jsem snad v životě tak často necvičila, jako teď v důchodu a co je na tom zvláštní, že mě to baví. Chodíme 2x týdně, je to pro důchodce, ale chlapa tam nenajdeš. Tak to bych chtěla, aby mi vydrželo ještě nějaký ten rok ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  23. No teda! To musí být fakt nářez :-) Fascinuje mě, že to ty lidi nepustí, a i když to každý rok dopadá stejně, opět do těch šílených předsevzetí znovu jdou. Divný zvyk, fakt. Ještěže moje okolí si předsevzetí nedává, a pokud jo, tak jenom velmi soukromě :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Mně se pedofilie také nezamlouvá :).

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.