pondělí 8. října 2018

Podzimně svá ...


Mám s ním maličko problém, myslím tím samozřejmě podzim, protože mi sebere kus světla, nemohu chodit bez bot.
 ..... a pak v zahradnictví nakoupím kytičky do podzimních truhlíků a vezmu ho na milost. Letos jsem nedělala čistě vřesové, ale použila jsem trvalky - brslen, břečťan, vřes, dlužichu. 











Minulý rok na podzim jsem si v Římě zamilovala bramboříky. Měli jich plné rozkvetlé truhlíky. 
Zakoupila jsem si na zkoušku a od listopadu až do května mi nádherně kvetly na zaskleném balkóně při hodně nízkých teplotách, občas i pod nulou. Čím nižší teplota, tím lépe pro rostlinu.
Cibule jsem před létem vyndala ze substrátu, dala je do studeného sklepa a za dva měsíce znovu zasadila. Květníky jsem ponechala na zahradě venku a noční poklesy teplot se skutečně vyplatily.
Těší mne násada nových listů a doufám, že se dočkám květů.
Bramboříky lze skutečně pěstovat jako trvalku, nikoliv jen květinu na jedno použití. Když se dodrží postup a hlavně nízké teploty, výsledek potěší každého.





Přeji vám krásný podzimní týden plný sluníčka a nezapomeňte na draka, je občas dobré provětrat faldy a zaběhat si za humny ...




50 komentářů:

  1. Truhlíky máš krásně podzimní. S bramboříky to asi je jako s vánoční hvězdou. Musí se dodržet postup pěstování pro ně daný a ony se za to odmění.
    Doba, kdy jsem s našimi kluky a později s vnoučaty (už jsou nad věcí) pobíhala po stráni s drakem je pryč.
    Já už mohu lítat tak akorát s drakem v loutkovém :-). Ale hezké dny podzimu si užívám.
    Jen toho světla pomalu, ale jistě, víc a víc ubývá.
    Hezké dny, Simi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s tím světlem já bojuju, bohužel. Nejhorší je pro mne listopad, to jsou dlouhé a nepříjemné tmavé dny a to fakt nemusím.

      Vymazat
  2. Truhlíky máš, Simčo, parádní, to se musí nechat :) Taky mám ráda ty kombinace rostlinek, barev. Hned je to veselejší :)
    Hele, a draka, toho vždyčky pro děti stavěl manžel.... To už je let. Že bychom si to zopakovali i bez dětí?
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... no a co, právě v tom je kouzlo, nezestárnout, nezapšknout a běhat třeba s drakem kolem pole, myslím, že člověka pak víc baví život...

      Vymazat
  3. Na kytky já můžu jen obdivně koukat, neboť mi tradičně všechno doma chcípá. Tohle mi prostě fakt nejde. Ale toho draka, toho bych ještě letos stihnout s malým chtěla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíte, protože je venku krásně a dají se tyhle krásné " povinnosti " zvládnout a užít, my jsme včera lítaly spolu kolem pole a bylo to boží.

      Vymazat
  4. Máš jako vždy krásné rostliny. Mých pár truhlíků z léta vzalo za své a chystám se právě na bramboříky. Něco mám z loňska, dva dokonce i starší. Cibulky nechávám v květináči, přes léto ve stínu, mírně zaléváme. Moc vody jim škodí a musí se zalévat aby se nenamočily listy. Jinak jsou odolné, to by u mě nepřežily :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je zalévám do podmisek, kolem báze rostliny vůbec.
      V létě jsem je normálně rosila i na list, ale to bylo teplo.
      Až zakoření, budu je zalévat jen zespodu a málo, když jsou v chladnu, je to lepší.

      Vymazat
  5. Simi, truhlíky máš moc hezky osázené, je vidět, že se líbí i kočičkám.;-)
    Brambořík jsem měla jen jednou a v našem teplém bytě se mu nedařilo, bohužel.
    Já jsem si pro radost udělala podzimní ošatku z kaštanů, šišek, šípků a listů.
    Užívej si podzimní dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teplý byt je opravdu problém, já mám na balkoně i pokojové azalky, chce to studený odchov.

      Vymazat
  6. Do dlužich jsem zamilovaná, takže nad truhlíky jásám. :-) Moc díky za info o bramboříkách. Koupila jsem si je teď na podzim k dekoraci. Zkusím je nezabít.
    Měj fajn dny! Pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych příští rok ráda zasázela nějaké dlužichy i na zahradu, je jich neuvěřitelná barevná paleta a myslím, že by to bylo skvělé oživení zahradních záhonků, moc se mi líbí.

      Vymazat
  7. Bramboříkům nikdy neodolám, ale dlouho se z nich neraduju. V paneláku jim to prostě nesvědčí a být doma kvůli nim celou zimu v kožichu a ušance, to by mi doma zřejmě neprošlo ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bramboříky byly květiny našich babiček, které je měly u oken, která netěsnila a tím jim dopřály kouzelný studený odchov.

      Vymazat
  8. Díky za tip na osázení truhlíků, já použila jen vřesy a drátovec, příští rok budou asi pestřejší, jestli si teda budu pamatovat názvy. A bramboříky mám taky moc ráda, jsou krásné, ale nikdy mi moc dlouho nevydržely. Krásný podzim i Tobě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky situaci, kdy mi v létě pochcípaly všechny vřesy suchem, rozhodla jsem se to letos pojmout skutečně jinak a ráda pak zbytek truhlíků použiju na parádu na zahradu, když už to člověk koupí, je dobré to použít a těšit se dál.

      Vymazat
  9. Simi, truhlíky máš moc krásné, ta dlužicha vypadá skvěle!
    A bramboříky tiše závidím, tohle prostě neumím! Nejen Řím, ale i Londýn jich bývá plný...
    Hezkyl večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se s příchodem a nastěhováním do paneláku s pěstováním bramboříků přestalo počítat, prostě lidem pak zašel a dál už ho nekupovali. Je to škoda, ale zase sedět doma v čepici, to asi není to pravé ořechové, že.

      Vymazat
  10. A já jsem zase pozadu, stále mi kvetou vzpřímené muškáty a já jim šeptám, že ať se nepředvádí, že je už ale opravdu šoupnu do zimní zahrady a ostříhám. Dlužichy mám ráda, několik jich mám na zahradě, do truhlíku by mne nenapadlo je dát, prima inspirace.
    Krásné podzimní dny, ještě nás šimrá trochu sluníčko!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi pozadu, já jsem využila krásných dnů, umyla okna a ono se to nabízelo, mám na zahradě ještě taky truhlíky krásně nakvetlých begónií.

      Vymazat
  11. Bramboříky miluji, ale nikdy u nás dlouho nevydrží, protože manžel v zimě mocně topí. A na chodbách zase mrzne. Já mám na oknech ještě plně kvetoucí muškáty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám na balkoně v zimě kolem nuly a dávají to v pohodě, méně je zalévám a nezahnily.
      Taky mi to venku krásně kvete..

      Vymazat
  12. Máš nadherné podzimní truhlíky. U bramboříku přemýšlím, jestli by přežil na zaskleném balkóně otočeném na jih - přes den je zavřený, takže trochu funguje jako skleník. Bojím se, že by tam na něj bylo moc teplo...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám taky zasklený balkón na jih, pere tam slunko celý den, buď mám zastíněno a nebo ho dám na zem a nechám nadevřené okno, myslím, že to lze poladit, já to ladím už druhou sezónu a mám radost neskutečnou.
      Když to pak na vánoce za oknem kvete, je to nádhera.

      Vymazat
  13. To muselo být moc krásné, když ti to tam kvetlo přes zimu. 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No moc se to líbilo všem, protože není nad živou kytku !

      Vymazat
  14. Měla jsem tři nebo čtyři roky truhlíky kde byly právě vytrvalé keříky a jen jsem k nim dokupovávala na jaře narcisky nebo petrklíče a na podzim chryzantémky. Po letech se to docela rozrostlo a tak jsem je musela vytahat, zasázet do záhonů. Ale už se zas chystám na to, je zase připravit. Dlužiše taky přicházím na chuť. Mívali jsme jí doma na zahrádce a já její květy přidávala do kytky růžiček učitelce na poslední školní den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne je to tak trochu pole neorané, ale ráda bych se jim maličko věnovala, barevnou škálou mi přijdou velice atraktivní a pěkné zpestření zahrady.

      Vymazat
    2. To určitě, je spousty nových odrůd s nádherně zbarvenými listy. Hele, do těch truhlíků to vyndaváš z květináčků nebo ne?

      Vymazat
    3. Vyndám a zasadím do substrátu, naučila jsem se, protože v těch malých květináčcích to vymrzne. Poradila mi to stará zahradnice a tak to roky dělám.
      Je to chvilička a bez problémů to pak celou zimu vydrží, navíc když je vítr, nehoním květníky po sídlišti. A i celkově vzhledově se mi to líbí víc, když je to zasazené.

      Vymazat
  15. Blondýnko, krásně podzimně dekoruješ. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, ale to teplo, co je venku mi jde naproti, spíš to vypadá na novou várku letniček !!!

      Vymazat
  16. Krásný to máš! :-)
    Já mám podzim moc ráda, obzvláště takový, jaký má být tento týden. Achám nad červenými a žlutými kabátky stromů, užívám si sluníčka, které má překvapivě ještě velikou sílu a zaháním myšlenky na to, že za měsíc tu už může být bílo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně jsem velice spokojená, včera jsem běhala po zahradě v žabkách a v tílku, takže i za mne ....ŠPICA.

      Vymazat
  17. Ač nejsem žádný botanik ani zahrádkář, tak mi pohled na tyhle truhlíky přeci jen navodil podzimní dojem. Vyrovnáváš se s podzimem krásně, jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a to já se vyrovnávám nyní skvěle, venku je luxusně, horší to bude v listopadu, až padnou depresivní mlhy a bude proklatě krátký den.

      Vymazat
  18. Krásné truhlíky sis osázela, ten podzim z nich jen sálá :-) Taky jsem si k vřesu koupila ty kuličky růžové, akorát nevím, jak se jmenují :D Dlužichy se mi moc líbí, ale zatím mi žádná ani na záhonku nevydržela...A bramboříku jsem letos taky neodolala, i když původně to měl být dárek :-) Tak uvidím jestli vydrží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdendíííku, hodně štěstí s bramboříkem, je to krásná kytka, když jí člověk dopřeje studený odchov.

      Vymazat
  19. Simonko, já jsem měl otce , který byl technický antitalent, takže pouštění draka s ním nehrozilo. Když jsem to zkoušel sám, tak jsem ho vzteky rozdupal na oranisku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirečku, ty jsi mne tak rozesmál, já jsem totiž taky pěkný nerváček stejně jako ty !

      Vymazat
  20. Moc hezky to máš naaranžované. Já se chystám taky dát na balkon vřes a astry. Draka určitě budeme s malým princem pouštět, už se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užijte si to, protože s nimi je život daleko hezčí, daleko ...

      Vymazat
  21. Ale aspoň môžeš kupovť nové zimné boty - to je toeť niečo, oder?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peču na boty, nemám boty ráda, chodím ráda bosky, milý a drahý panovníku !
      A když si musím vzít zavřené, teplé, no hnus fialový !

      Vymazat
  22. wow.. to je krásné.. taky to mám v plánu na příští rok... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je super, ty jsi můj člověk... plánuju deset let dopředu!!

      Vymazat
  23. Čtu všechno, komentovat nestíhám.
    Těším se na holčičí rande...:)

    OdpovědětVymazat
  24. Pýtal som sa, čo tak šaty - či radšej tiež bez, ale zmizlo to niekam...

    OdpovědětVymazat
  25. Pane jo, žasnu jak někdo dokáže udělat tak úžasné truhlíky.
    Nevím jestli letos se do toho pustím jelikož je nějak moc práce. Ale děkuji za inspiraci. některé rostliny by mě ani nenapadlo je tam dát.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.