pátek 28. prosince 2018

Prosinec v kostce ....



Kudy běžel ?  Jednoznačně přes kavárny.
To, že se nějaký ten pátek prezentuji jako kavárenský povaleč, tak to není nic nového a jednoznačně ten poslední měsíc v tomto duchu probíhal. Už dávno nebazíruji na vyleštěných klikách, ale podstatně spokojenější se cítím v kolektivu lidí, které mám ráda. Zastavit se, posedět, vyslechnout, ale třeba i vyplakat pár dojemných slz, obejmout se, předat si maličkost, tak právě na tyto přátelské projevy jsem patřičně hrdá a jsou pro mne důležitější než nažehlený ubrus.
Ano, zastavím se u nažehlených ubrusů. Jsem nadšená svou sbírkou  " oufěrků "  s vánoční tématikou, v momentě, kdy ho krásně voňavý, vyžehlený bez jediného záhybu položím na stůl či stolek, stává se tato skutečnost signálem. Do několika vteřin napochoduje kočičí komando, roztáhne se, několikrát za den shodí vázu, rozlitá voda čvachtá po příbytku, kočky čvachtají, jsou zlité a co s tím ?
Kočky byly na světě rozhodně dřív než ubrusy, takže se nerozčiluji, nemlátím hlavou o zeď, nebičuji po večerech svá záda jako úlitbu bohům a naopak to přijímám jako výzvu, kolik ubrusů jsem za vánoce schopna vyměnit, vyžehlit a vyprat ....hodně !
Už slyším některé z vás, jak se dušují a říkají, to bych nedala, musím to mít akorát, musím to mít dokonalé. Najít v sobě mír, klid, to je pro člověka a ženu mého temperamentu nejpodstatnější.
Jak bych pak mohla nahlížet na skutečnost, že mého Soptíčka potkal negativismus  a dva týdny se mnou odmítal komunikovat. S rozvojem mini osobnosti nemám problém, pokud má vnučka mluvit nechce, tak nemluvíme. Pod vánočním stromkem jsme společnou řeč naštěstí našli a s mým totálním hudebním hluchem jsme přítomné do bezvědomí ovlažovali skladbou Pásli ovce Valaši.
Soptíček si libuje v mých tetováních a přemýšlí, kam si dá svou první kérku, třeba se to časem změní a bude více preferovat cibulák druhé skvělé babičky.
A nebo také oboje, budu jí milovat s kérkou či cibulákem úplně nastejno.
V době adventního rozjímání jsem držela v ruce poprvé projektovou dokumentaci ke svému malému domku pod hradem Střekovem. Byl to pocit dojemný, stála jsem na ulici, po tváři mi stékaly slzy, které se mísily s deštěm. Rok mi trvalo než sem sehnala projektanta, další půl rok jsem čekala než ho vytvoří. Moment, kdy člověk drží v ruce svůj sen, přátelé, je to magické.
Když se o něco takového pokouší žena, žena bez muže v zádech, vzbuzuje to despekt a musím skutečně bojovat. Projektová dokumentace je na světě a nyní začne byrokracie, musí se vyjádřit památkáři, archeologové, lesy, chráněná krajinná oblast a další 7 !!!! institucí, které mohou můj projekt smést ze stolu. Až posléze, když budu mít všechna razítka, pak teprve lze žádat stavební úřad.
Krásná vyhlídka, že ? Ale mráz kopřivu nespálí a já se jednou ze svého obýváku na střekovskou dominantu dívat budu !!!
V čem je prosinec pro blondýnu mimořádný ? No přeci ve svém slunovratu. Jsem člověk světla, dlouhých dnů a krátkých nocí. Mám toto naložení od svého prvního nadechnutí / mimochodem jsem nadechla svůj první kyslík právě po zimním slunovratu /, nemusím spát, mám potřebu tančit po zemském povrchu, jít se sluncem v zádech. A právě toto období mi přináší úlevu, s každým dnem přibude světla a mé já bude s každým delším dnem letět, letět a letět...
Loučím se s měsícem vanilkového rohlíčku, staročeských pracen či lineckých koleček, s vůní jehličí, bílých kuliček jmelí, smažených kaprů a řízků, bramborového salátu. Časem pohádek, obdobím shledávání, setkávání, objímaní, ale i vzpomínání na ty, kteří už ke stolu slavnostně nazdobenému nikdy nezasednou, aby udělali místo pro nově příchozí.
Nadevírám měsíci i roku novému, chtěla bych v něm potkat pevné zdraví, spokojenost, klid, ale i lásku, napětí, vše aby bylo vyvážené, aby lidé nejen kolem mne, ale všude na celém světě měli pocit, že život stojí za to žít, nikoliv přežívat.
 
Krásný a pohodový NOVÝ ROK 2019.




65 komentářů:

  1. Princezna na hrášku je moc milá a výstižná fotka :-). Mimochodem, v mé domácnosti to vypadá, jako kdyby ji také přepadlo kočičí komando, prakticky neustále a Vánoce nejsou výjimkou. Bohužel, já žádné kočky, na které bych mohl tuto skutečnost svést, nemám :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si v takové domácnosti připadám svobodněji, nejsem tak zoufale svázaná jako dříve, ubrus byl na prvním místě a to ostatní bylo podružné, přehodnotila jsem a tuším, že nás je víc a to je dobře.

      Vymazat
  2. Blondýnko, i my se přizpůsobujeme naší "bytné" :-) viz mikina na zemi cca tři týdny. Ale pochopí to jen ten, kdo mazlíčka má. Přeji ti šťastné vykročení do nového roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, kdo je v područí svých bytných, stává se vazalem, ale má pohled na svět výrazně veselejší a svobodnější.

      Vymazat
  3. U nás si nepřízně batolete naplno užívá táta, nesmí teď malému ani říct říkanku, všechno musí máma. Nese to statečně, stejně jako to, že ho vlastní syn ve svých necelých 3 letech posílá do práce i ve dny, kdy s námi může být vzácně doma. :)
    A přeji do nového roku jen to dobré!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že když jedu 100 km tam a 100 km zpátky a tam na mne hledí kyselý ksicht, chce to veliké ovládání.
      Moje dcera se takto nechovala, byla diametrálně odlišná, osobnosti člověk lámat nemůže, nepřineslo by to kýžené ovoce.
      Martina je mi maličko líto, musí to být vnitřní boj, tak hlavně aby to Vlče nedrželo dlouho.

      Vymazat
  4. Určitě máš nakročeno k tomu, aby se ti ta poslední věta tvého příspěvku splnila, včetně domečku. PF 2019:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Přeji ti milá Blondí, aby rok 2019 byl stejně krásný, jako jsi měla rok předešlý,
    neb u Tebe je vše pohádkové. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuji, ale žiji normální život, který má do pohádky skutečně daleko.

      Vymazat
  6. Milá Simonko Čauki, mohla by jsi, prosím, zvážit mou nominaci do Autorského klubu? Děkuji.
    Zde je odkaz: http://klub.blog.cz/1812/novi-clenove-ak-klepou-na-dvere
    MirekČ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlasovala jsem, je vás tam hodně mému srdci blízko !

      Vymazat
  7. Simi, zastávám názor, že v bytě se má bydlet. Pokud dám čistý ubrus, tak ho stačím něčím pokecat nebo to obstará můj muž.;-) Tak se vypere a je to. Při zmínce o praní jsem si vzpomněla, že mám v pračce prádlo a šla ji přetočit na máchání. Měla bys vidět náš obývák v tyto dny. Jsou u nás děti, takže po celém pokoji jsou hračky, občas na nějakou šlápnu. Moc to neřeším, večer je uklidíme a ráno to jede nanovo. Ale jsem šťastná, že tu jsou.
    Přeji Ti, aby řízení po úřadech netrvala věčnost a Ty jsi se mohla brzy kochat pohledem na střekovský hrad. A k tomu samozřejmě hodně zdraví a štěstí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pokud je u mne vnučka, tak na úklid peču a je to přesně, jak píšeš... život strašně rychle běží a člověk je rád za jejich přítomnost.

      Vymazat
  8. Blondynko, nech je ten nastavajuci rok pre teba rokom plnym zdravia a splnenych snov... Domcek je velka vyzva, silno drzim palce, aby islo vsetko, ako po masle... :) prajem prijemne posledne dni stareho roku... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro ženu je každá stavba výzva, ale jsem zvyklá, maximálně mne párkrát klepne, hlavně to ve zdraví přežít.

      Vymazat
  9. Vše nejlepší do nového roku! Ať se ti podaří všechny plány zrealizovat, o tom ale nepochybuji.. Princezna na hrášku je sladká :-)
    Naše micinka zase zápasí s vánočním stromečkem, ozdoby věším tak, že je přibiju :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já o stromečku ani raději nepíšu, denně stromek doplňuji, koule se nám válí po celém bytě, ale vánoce jsou právě od toho, abychom si dělali radost vzájemně a kočky radost mají.

      Vymazat
  10. Simčo, držím palce, ať ti příští rok přinese od úřadů jen samá souhlasná stanoviska a ty ať brzo bydlíš ve svém vysněném domečku.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá pozitivní " vyjadřovačka " se počítá.
      Děkuji, budu vděčná za každý držený palec, protože mám strach a veliký.

      Vymazat
  11. Simono, tak ať potkáš vše, co si přeješ potkat a ať dlouho nebojuješ s úředním šimlem a splní se ti tvůj sen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu nesmírně vděčná za zdraví, protože to je naprosto nej.

      Vymazat
  12. Simonko, víš co je při každé!!! realizci projektu to nejdůležitější? Smířit se vnitřně, předem, s tím, že jakmile bude dílo hotovo, tak za čas zjistíš, že by jsi něco udělala jinak ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepochybuji, protože ještě stavební úřad nic nepovolil a já už několikrát měnila!!

      Vymazat
  13. S kočkama a ubrusama to je u nás stejné, jen trochu rozdíl jer v tom, že ony mi je neustále napůl stahují a hrmlají. Na jejich znečišťování je tu můj muž. Jen jsem dala ubrus na konferenční stolek, hned jsem zaregistrovala za dvě hodiny hromadu fleků z mastné klobásy, kroužků od lahví piva které mu přetekly apod. Naštvalo mne to už tím, že letos jsem chtěla mít na vánoce maminku u sebe i jinak než urnu v obýváku a tak jsem použila všechny její vánoční dekorace včetně jejích vánočních ubrusů. Ten domeček ti přeju ze srdce a držím palce aby ti to vyšlo a žádná nasraná úřednice nebo úředník kterýmu nedala manželka ti ten projekt nezaříznul..... Nemáš náhodou nějaké známé kteří by za tebe mohli zalobbovat? Jen tak si to trochu pojistit. Až bude hotovo, přijedem s Padesátkou na kolaudaci!
    Já bohužel, ač bych ráda, žádné možnosti být kavárenskou povalečkou s těmi kdo jsou mému srdci blízcí nemám....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, Blondýnka ještě nekopla do země a už se jí tam kvartýrujeme na kolaudaci...:D

      Vymazat
    2. Jako se mám vyspat s ředitelem Českých lesů, ředitelem památkářů či archeologů ???
      Tak jsi to myslela ?
      Vendííí, kdybych někoho znala, okamžitě bych ho do toho zapojila.
      Teď jsem přijela z Prahy, z kavárny a neboj, že jsem si na tebe nevzpomněla!!

      Vymazat
    3. Mišáku, já naopak cením, že Vendy věří, že to dám !!!!

      Vymazat
  14. Milý Simíku,

    sice je to běh na dlouhou trať, ale jdeš si za svým! A to je obdivuhodné!

    Do nového roku ti přeju, ať ti ta vitalita i zdraví drží - a k tomu velké i malé radosti. To ostatní už se poddá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běh to musí být rychlý, nejlépe indiánský, protože na nějaké crcání není čas, stárneme a blbneme, musíme rychle

      Vymazat
  15. Simčo, odvážný počin začít stavět. Jen těch papírů a povolení co je třeba! Podlahy, okna a dveře jsme zvládli v pohodě. Přípojku k napojení na vodovodní kanalizaci a projekt jsme také zvládli. Pokácení vzrostlého stromu (s povolením odb. životního prostředí) a následnou výsadbu zeleně též. Ale projekt na změnu střechy, odvodnění domu a zateplení už ne. Zaplatili jsme, ať to vyběhá někdo jiný. I tak mě to stálo nervů. Proto ti přeju, ať to jde jak po másle a v roce 2019 kopneš do země ať i dostavíš. A hlavně hodně zdraví. Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že jsem si také zaplatila ing., který má nejen známosti, ale hlavně ví, kam a jak. Takže všechno běhání bude zařizovat on a jeho kancelář, já bych to sama nedala!!!
      Děkuji a i tobě pevné zdraví !

      Vymazat
  16. Simi držím palce s domečkem a přeji do nového roku ať se ti plní tajná i netajná přání a také pevné zdraví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se zamyslet, zda jsem na sebe všechna přání nenapráskala, zda mám vůbec nějaké v záloze a v utajení !!!

      Vymazat
  17. Krásné prosincové rozjímání! :) U nás ubrus vydrží max. do druhého dne, a to nemám kočky, jen dvě prasátka. Vlastně tři :D.

    Přeji ti krásný povánoční čas a v novém roce hodně lásky, štěstí, radosti ze života a vysněný domeček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy tvoříte, vy musíte být za prasátka, vy jste Procházkovic a ti ke svým šikovným tlapkám potřebují prostor a teritorium !
      Mnohokrát děkuji za krásné přání !

      Vymazat
  18. ...si udělá kérku s cibulákovým vzorem, ne?!...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý nápad, hlavně otec bude nadšen!

      Vymazat
    2. To jsem chtěla napsat já!:)

      U nás byla babička v nemilosti od Mikuláše až do Štědrého dne...a teď jsem zase pro změnu upozadněná já :) Ale to přejde!

      Vymazat
    3. Tak to se u nás ještě nestalo, vnučka na mamince visí a v top láskách je vždy na prvním stupínku.

      Vymazat
  19. Milá Simi, moc, moc držím palce, ať byrokracie, ani památkáři nezvítězí nad tvým plánem. Znám ty sny i plány. Jsem šťastná, že takový malý domeček také máme. A adventní čas a Vánoce si představuji prožívat tak, jak jsi popsala. A věř mi, že babička s tetováním je lepší, než ta s cibulákem. Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička s cibulákem je náhodou skvělá ženská, báječná hostitelka, moje dcera má skvělou tchyni, skutečně.

      Vymazat
    2. Tak to jí fakt závidím, u mě je to zcela opačně.

      Vymazat
    3. Já měla tchyni věčně ožralou, takže ani moc nedocházela. Naštěstí.
      Když se tchyně povede, je to dar, ale spousta lidí kolem mne včetně tebe to má opačně a vztahy jsou kolikrát mizerné.
      I přítel mojí dcery mne nemusí a ani se nesnaží to zakrývat. A já se snažím jen kvůli dceři, jinak bych ho už dávno poslala do prdele.

      Vymazat
  20. Ubrus mám umělý, s potiskem koček, ten netřeba prát a žehlit :-D :-D Prosinec nám tedy rychle profrčel... asi spěchal na vlak, kdo ví. Člověk holt musí brát, co je. Zdravím kočičí partu :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Krásný a pohodový nový rok, hodně zdraví a lásky :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Pominu vše, co jsi napsala - kavárny, kočky, Soptíčka, ač to bylo prezentováno čtivě jako vždy!
    Čeká tě rok žebrání o razítka a já ti moc a moc přeji, aby šlo všechno alespoň uspokojivě (v hladkost nevěřím...)
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A další ... sehnat pořádné řemeslníky, které to celé neposerou, to je daleko větší umění!
      Také nevěřím v hladkost, jen ty poslední dva roky mi daly pěkně do těla !

      Vymazat
  23. Svátky už máme zdárně za sebou, tak do nového proku přeji hodně optimismu, zdraví a pevné nervy, které vzhledem ke stavbě domečku budeš potřebovat. Věřím, že všechno dopadne ke Tvé spokojenosti, budu držet palce. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večer věřím, ráno buším hlavou do zdi, u nás je vše zdlouhavé, vše se protahuje, razítka pro razítka.
      Děkuji !

      Vymazat
  24. Krásný poslední weekend roku Kachny vinšuji.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak, tak cérko, jak sú kočky nic není doma perfektní, protože ony si to upraví k obrazu svému :-) Zdravím z kotárů a vinšuju do nového roku hlavně zdraví a pohodu, pak i nový domeček bude navzdory byrokracii. Tvým kožuškům posílám pohlazení a ať mají hodně inspirace na úpravu bytu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se ani o nic perfektního v životě nepokoušela, nemám to v genech.
      Já si přeji hlavně to zdraví, to je základ, to ostatní mne pak v těsném závěsu dožene, doufám.

      Vymazat
  26. prekrásny vianočno-novoročný príspevok! Všetko najlepšie, nech sa dom a všetky sny vydaria a hlavne Ti zo srdca prajem "Boldog Újevet kivanok", čo je - ako som sa dozvedel - šťastlivý nový rok prajem v "ľúbozvučnej" maďarčine...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak příznačné, můj panovníku, má maďarské předky, tudíž tvá novoroční zdravice je víc než příjemná, je doslova od srdce. Děkuji !

      Vymazat
  27. Jako vždy, bylo co číst. Sdílím s Tebou očekávání postupného ubývání denní tmy.
    Moc Ti přeji, aby vysněný domeček nebyl jen na papíře a stal se skutečností.
    Do nového roku přeji jen vše dobré Tobě i Tvým blízkým'
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je to hmatatelné, stmívá se už kolem 16:30, to je zlaté.
      A ráno je také víc světla, prostě kouzelný začátek roku.

      Vymazat
  28. Začít stavět bez kohokoli v zádech, to si žádá spíš respekt než despekt! Spousta lidí by si na něco takového vůbec netroufla, včetně mě. Tak moc držím palce, aby nový rok přinesl jen kladná vyjádření všech příslušných úřadů - a tvůj sen již brzy nabyl mnohem materiálnější podobu, než je papír :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Simi, držím palce, ať sen se stane skutečností. Věřím, že si stačí mnohdy jenom dobře přát...
    Ať v novém roce je spoustu důvodů, abys chtěla psát a nás řadu těch, co sem chodí, tak vždycky svými řádky těšila, jako dosud.
    Jsem vděčná, že mě nenáhoda zavála letos sem...

    OdpovědětVymazat
  30. Milá Simčo, Soptíček se umoudří, o to se nebojím. V novém roce Ti přeji zdraví, štěstí a úspěšný boj s úředním šimlem. Bylo by fér, kdyby ten lichokopytník třeba i zaržál, ale hlavně, aby kolem sebe moc nekopal. To úsilí, které jsi svému projektu, snu, věnovala by si zasloužilo vítězný konec. Moc Ti ho přeji.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  31. Nad tebou hrad, ty si stavíš hrad, ještě nějakou pokladní. Obdivuju tvůj elán.
    Tak ať se ti všechny projektové přípravy zhmotní v realitu.

    OdpovědětVymazat
  32. Simčo, tak ať se daří i v novén roce a ty si ten svůj domeček postavíš :-) Moc Ti to přeji :-))

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.