pátek 10. dubna 2015

Miskovaná....

...vždy když si myslím, že mě už nemůže nic moc překvapit, přijde život s veletočem a já stojím s otevřenou pusou, lapám po vzduchu....
Nedávno jsem psala o veterinární story s naší Rozinkou, kdy začala mít z ničeho nic úporné průjmy. Stav byl střídavý, jednou zataženo, jednou roztaženo, přesto jsem stále věřila, že to vyřeší léky. Jednoho dne jsem dorazila domů a našla kočku totálně zmasakrovanou, všude krev i po zdech, jako kdyby se srazila s terénním autem. Měla chudák takové svědění srsti, že si kožíšek rozervala tragicky. Na veterině jí samozřejmě ošetřili a protože mi mé vzdělání nutkavě dávalo najevo, že se řítí malér, stejně jsem věřila a stejně jsem při vynesení diagnozy zalapala po dechu..... " Vaše kočka je alergická na klasickou stravu "...všechny problémy to jasně podtrhují a testy pouze potvrdí, co je dané.
Cesta od doktora byla tichá, dlouhá a trnitá. Rozinka normální stravu už dostat nemůže a musí dostávat pouze hypoalergenní krmivo....milion otázek, milion nezodpovězených dotazů, vyvalené oči a co s tím....každý kdo zná a má doma kočky, tak ten ví, že kočkám prostě neporučíte, žerou si z misek navzájem a je jim jedno, zda má někdo dietu či nikoliv.
Se zvířaty je to jako s lidmi, v dobrém i ve zlém, když si někdo zvíře pořídí má za něj zodpovědnost, když je zvíře nemocné, nevyhodím ho z auta u dálnice, nestrčím ho do krabice v popelnici, nepřestanu ho mít rád, jen že už nesplňuje všechna pozitivní kritéria.
A tak u nás začala " miskovaná "....zdraví dostávájí klasické jídlo v jedné místnosti a marod dostává své dietní v druhé místnosti, v momentě když někdo skončí, musím misku uklidit, aby se jí nezmocnil marod. Je to velice podobné jako bezlepková dieta u lidí, jenže lidem jste podstatu schopní vysvětlit, kočkám néé. A tak vznikají komické situace, kdy pobíhám ráno po bytě, sbírám misky, rozdávám misky, stává se ze mě potravinový inspektor. Probíhají konspirační schůzky v koupelně, kdy klukům tajně dávám pamlsky a jejich krmení, aby Rozinka nestála smutně a nekoukala.
Vím, možná to celé vyzní jako komické melodrama, ovšem pro nás je situace zcela nová a učíme se všichni, jak žít s nemocí, kdy třem kilům chlupů a velkým modrým očím nevysvětlíte, že nedostane nač je zvyklé. Pevně věřím, že " miskovanou " časem vylepšíme, najdeme v ní systém a budou všichni spokojení, v rámci nemoci bez problémů a náš kočičí svět bude zase veselý a hravý....

13 komentářů:

  1. Julie má taky stroupky po těle a dost často zvrací, tak jim kupuji granule pro citlivé kočky, ale musím říct, že to dávám i kocourovi.....No a občas jim to i z linky sežere Lassi, prostě ty kočičí jsou lepší     

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Zdeni, já jsem to na začátku taky zkoušela s granulemi pro citlivé zažívání, jenže Roza měla průjem dál. Musí žrát to hypoalergenní, ale dávat ostatním ho nemůžu, je skutečně hodně drahé , jasně chutná jim vždy to, co nemají       

    OdpovědětVymazat
  3. Je to určitě hodně náročné to tak dělit. Dávat asi vše dietní stravu  nejde. Syn má kocourka a má asi stejnou nemoc. Jí jen speciální granule a nic víc, má to asi rok. Myslím, že donedávna jedl jich denně max. 50g, nyní snad může 60g. Nic jiného nesmí.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Lotty, prosím Tě, mohla by jsi se syna zeptat, co kupuje za granule.

    OdpovědětVymazat
  5. Rozinky je mi moc líto. Přichází nejen o svou stravu, ale i o pamlsky. Máte to nyní složitější, ale vyřešila jsi to dobře s krmením v jiné místnosti. Držím vám všem palce, aby se Rozince ulevilo.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Napsala jsem mu mail. Tak snad mi brzy odpoví. Taky říká, jak moc jsou drahé, ale co se dá dělat. Ale o kůži kocourka nic neříkal. Vlastně si vzpomínám, on měl kocourek problémy s močovými cestami. Ale dá se podle názvu najít na netu.

    OdpovědětVymazat
  7. Syn mi napsal - Tady to je. Spis ale jdete za veterinarkou. At kočku prohlédne a poradi. Tyhle granule nejsou volně prodejné, dodává nám je primo ona.

    OdpovědětVymazat
  8. ...Urinary Tract Health.....takže asi je to jiný problém.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Jsme u veterináře pomalu ob den, dostává atb a steroidy, aby se nedrbala.Má potravinovou intoleranci na bílkoviny, takže krmivo mám už zařízené, ale i tak děkuji.

    OdpovědětVymazat
  10. Máš překrásné kočičky, Simonko.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Hanko je to boj, Rozinka musí nosit límec, protože si hodně rozškrabala srst, je z toho nervozní, chodí po bytě a mlátí tím límce, ostatní jsou z toho vyděšení, v noci je to ještě výživnější...no těším se, až to poladíme

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: To ti vůbec nezávidím, Simi.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle je mi fakt líto. Docela dobře si dovedu představit, jaký vám vyvstal problém. Ale zase věřím a praxe určitě ukáže, že až to vychytáte, srovnáte se s tím všichni. Se zvířátky je to často jako s lidmi, člověk se musí nemoci přizpůsobit. Nic jiného se nedá dělat. Držím palce.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.