čtvrtek 16. ledna 2014

Touha po změně...

....přichází, odchází, někdy jí vyslyšíme, někdy jsme vůči změnám zatvrzelí. O čem budu dnes psát.... bude to o změnách, o přechodu z hybridních rostlin na přírodní druhy. Toto téma se nedávno probíralo na orchidejovém foru a i mě donutilo se zamyslet a vybrat jednu rostlinu, kterou bych doporučila pro začátek. Fandím každému, kdo se rozhodl udělat něco pro sebe, pro svůj život a volný čas. Ten čas naplnil pěstováním zelené krásy a je v podstatě jedno, jestli jsou to hybridní nebo přírodní rostliny, každý jsme jiný, každý má práh poznání jinde. A když se dostaví ten moment...co zvolit? Co si vybrat, abychom byli schopni rostlině dopřát, co potřebuje...
Já jsem moc dlouho nemusela přemýšlet a svého začátečnického zástupce jsem měla velice rychle....jedná se o Maxillarii variabilis. Je to přírodní zástupce, který velice dobře snáší prostředí parapetu, nemá problém s panelákovým klimatem, dobře koření, rostlinka pěkně přirůstá, ale zůstává kompaktní. Její nároky na pěstování jsou prosté, zálivka měkkou vodou pravidelná, občas přestříknout povrch jemnějšího substrátu s příměsí rašeliníku, své místo má na parapetu jižního přistíněného okna. Nenáročná rostlinka se odměňuje za péči celoročně malými, drobnými kvítky, které voní po medu. Nepotřebuje žádnou klidovou fázi, žádné změny v pěstování, žádné suché periody a navíc snese i nějakou tu chybu ze strany pěstitele.
Sny jsou od toho, abychom si je plnili....pokud zatoužíte mít za oknem malý kousíček z vlhkého lesa Jižní Ameriky...do toho!!!

2 komentáře:

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.