....pustila jsem se do úklidu fotografického archívu / nebavíme mě to /, no a při listování jsem našla uložený poklad. Před dvěma roky jsem dostala od Ježíška kurz zážitkové gastronomie na téma " Větrník, sachr a laskonka ". Byla to moje vůbec první návštěva kurzu vaření a protože miluji sladké, výběr byl celkem jasný. Nevím jak ve vašich cukrárnách, ale v našem městě už pořádný kousek dortíku nekoupíte, vše je nahoněné a chutná po plastu, je to prostě umělé. Dobrý větrník, nefalšováný jsem nejedla roky...
Ježíšek mě pozval do školy vaření Ola Kala, který vlastní pan Michal Nikodém a pokud máte doma kabelovou televizi, určitě jste ho už i při vaření viděli....
....pamatujete si na tu pravou karamelovou chuť větrníku ?....tady to skutečně tak bylo, naučili jsme se práci s odpalovaným těstem, jak duševně vydržet a nevlítnout do trouby, aby nám pak polotovar nesplaskl a zůstal krásně nafouknutý. Ještě dlouho budu mít na patře to blaho, bojím se, že už něco tak dobrého neochutnám...
.....Sachrův dort a laskonky, co se rozplynou na patře....věřte nebo né, jsou to jen milé vzpomínky, dnes bych takový dárek od Ježíška asi nedala, nějaký ten pátek se snažím nevypadat tak širokoplošně jako na fotkách, musela bych si vybrat...větrník x sachr x laskonka....při mé lásce ke sladkému nemám vůbec jasného vítěze....
Páni, na tohle jsem se snad ani neměla dívat, Simonko!
OdpovědětVymazatTo je pravda, zákusky už nejsou co bývaly Tuhle jsem si koupila laskonku, to se jíst nedalo, byl v tom krém do věnečků! Pracovala jsem před lety v cukrářské výrobně, bylo to fakt nějak chuťově lepší
OdpovědětVymazatTeda větrník bych si hned dala:)Tady u nás mají celkem dobré a hlavně čerstvé zákusky,ale je fakt,že dřív byly lepší.
OdpovědětVymazatSimonko, musím tě pochválit Klobouk dolů, jsi fakt dobrá, je to pěkný rozdíl dnešní fotka a fotka minule ze cvičení, drž se a vydrž Takový dobrý větrník bych si dala, nekupuju sice zákusky, ale když jdu s kamarádkou na kafe, tak si sem tam dám Marlenku
OdpovědětVymazatSimi, to jsou dobrůtky No, tohle já bohužel nemůžu
OdpovědětVymazat[1]: Ono zákusky z mého dětství byly jiný level, nepoužívaly se náhražky a vše bylo opravdové Sachr určitě zkus, ale chce to hodně kvalitní čokoládu a kakao, pak je výsledek dokonalý
OdpovědětVymazatTak já pracuji v Malých Svatoňovicích a tam je malá rodinná cukrárna a tam jsou větrníky úžasné Laskonky moc nemusím A teď taky nemůžu nic
OdpovědětVymazatUž vím, kam v Ústí zajdu na moučník.
OdpovědětVymazat[6]: Určitě máš pravdu, Simi.
OdpovědětVymazatSimčo, tak pokud chceš ochutnat fakt SUPER větrník, zajeď do šumavského Srní, kde má Slunečnou kavárnu Blanka Milfaitová (ta marmeládová královna). Byl naprosto famózní!
OdpovědětVymazat[7]: No jo, Vy pečete kočky na šlehačce , nějaký trapný větrník nemá šanci
OdpovědětVymazatJeššíííšmááárjááá, větrník! To už mi připadá táák dávno, co jsem ho měla naposled, u nás v cukrárně dělají docela slušně chuťově podobné těm "starým poctivým", dost jsem na nich ujížděla
OdpovědětVymazatMoučníky z odpalovaného těsta mám ráda. A vůbec odpalované těsto je vlastně dietní, protože neobsahuje cukr. sladká je až pak nádivka a poleva. Ale ani to nemusí být. Já dělávám někdy i slané pusinky z odpalovaného těsta. Těsto se umíchá úplně stejné jako na věnečky a pak se na plech stříkají pusinky nebo banánky. Plné se jakoukoli slanou nádivkou. Pusinky rozkrojím, ale nedokrojím úplně, naplním, ozdobím něčím barevným a třeba i hroznem a nechám tak pootevřené. Ale už jsem je dlouho nedělala. Musím někdy zkusit a nafotit.
OdpovědětVymazatNo mňam, takový kurz od Ježíška bych si nechala líbit taky. Zajímala by mě cena, ale to Ježíšek asi neprozradil
OdpovědětVymazatMankote, to je smutný, já jdu zítra k zubaři a prý nebudu moci kousat minimálně dva dni. Samé kaše a pyré... A tady taková lahodná pastva pro oči. Už mám hlad teď.. co potom zítra.
OdpovědětVymazat[12]:To bujsi šťastná žena, u nás takové dobroty nedělají
OdpovědětVymazat