středa 7. listopadu 2018

A k čemu je to dobré ? ...


Nevím, jak u vás, ale podzim v našem kraji má právě podobu hodně barevnou, s teplotami nešetří, včera bylo 19 stupňů.
Připravujeme zahradu na zimu a  k častým dotazům z vaší strany patří ... jak ukládám k zimnímu spánku traviny. 
Tak především svazuji a na dotaz mého souseda ...k čemu je to dobré ?, mohu jednoznačně shrnout, k vitalitě a kráse rostlin jako takových. Moje traviny jsou daleko kompaktnější, větší a úhlednější než za sousedským plotem. Díky zimnímu úvazu jsou chráněné, nevymrzají, nejsou tak náchylné k plísním a jiným virovým či bakteriálním onemocněním, které pak napadají a ošklivě rostliny poškozují.
Zimní úvazy na rostlinách jsem pravidelně prováděla obyčejným motouzem, který bohužel při silném větru sjel po rostlinách a během zimních měsíců se rostliny ocitly bez ochrany.
Aby nedocházelo k těmto problémům, motouz jistím ještě lepící páskou. Od té doby úvazy vydrží celou zimu, suché listy nelítají po pozemku a na jaře se s celými rostlinami lépe manipuluje.
U rodu arundovitých ještě před mrazy nesmíme zapomenout nahrnout kolem báze rostliny hodně listí a zakrýt chvojím, jinak vymrzne.
Trocha péče nám zajistí v dalším roce nádherné a zdravé rostliny a nemusíme jim ani recitovat, ani zpívat, je na každém z nás, jak si svou zahradu vyšperkuje.
Přeji vám příjemné podzimní chvilky na slunci a v žádném případě se nenechte svazovat chandrou, nepohodou a depresí, na tu máme čas za dlouhých zimních dnů bez světla ...














56 komentářů:

  1. Aha! Tak proto. Takže to o víkendu vidím na svazovačku. Já používám na svazování čehokoli igelitové pásky, kterými mi chodí přepáskované krmení pro psy. Jsou širší a zelené. A trvanlivé..... je fakt že z M.gigantea mám listy po celé zahradě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ... na jaře vezmeš pilu a díky tomu svázání máš vše daleko jednodušší a nemáš plnou zahradu bordelu. Zabiješ dvě mouchy jednou ranou.

      Vymazat
  2. Trochu mimo téma, ty máš novou adresu Meduňky? Já se k ní dívala na starý blog jestli tam není nějaké upozornění a nemá tam nic. Ráda bych jí sledovala dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://lehce-nejen-ve-versich.blogspot.com/

      Vymazat
  3. Simčo, okrasné traviny na zahradě téměř nemám, jen dva takové zakrslé kultivary. Ty velké jsem mívala, ale málem nás vystěhovaly ze zahrady, jak se rozrůstaly. Ty na to más určitě nějaký fígl, viď?
    Tvoje zahrada je jako z katalogu, to se vždycky potěším pohledem :)
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším, zda fígl, ale... já si dávám všechny obrovské formy k plotu, tam jsou omezené místem a vlastně působí jako živé oddělení pozemků, jejich velikost zde nevadí. Je pravda, že se mi letos jeden gigant povedl, díky vylévání filtrace z jezírka narostl skutečně velkolepě, na jaře ho po sestříhání naruším po celém obvodě, prostě ho obryji, nebude se tak kořenově rozcapovat. A do budoucna to lze vyřešit fíglem, který používají u bambusů ... po celém obvodě rostliny se zakope staré linoleum, kořeny pak nemají šanci.

      Vymazat
    2. Simčo, díky... Včera mi to nedalo a gůůůůůglila jsem. A narazila na stejnou či podobnou radu. Prostě jim v zemi něčím pevným udělat mantinely. Že bych jim dala ještě jednou šanci?? :) Když vidím tu tvoji zahradu, počítám, že nám na jaře zase něco přibude :)
      Petra

      Vymazat
  4. No, vidím, že máš zvídavého souseda. I přes všechny rady nedosahuje tvých kvalit, co se zahradničení týká (viz. rajčata). A jinak...jsem se pokochala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to stará generace, která skončila u afrikánů a na další už nemá energii, třeba na tom budu v jejich letech podobně !

      Vymazat
  5. Máš zahradu jak pokojíček! My měli jen malinkou, ale na zimu se taky přikrývalo, hlavně citróny. Není tu sice velká zima, ale jednou nám tři zmrzli. Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to do budoucna bude jako letos, začneme citroníky pěstovat také venku, je skutečně nepředstavitelné teplo na listopad, já běhám přes den venku v krátkém rukávu.

      Vymazat
  6. Simi, Tvoje zahrada je krásná i na podzim. Soused by měl jít k Tobě do učení.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jiná generace, traviny jsou otázkou současnosti, dříve se jim lidé spíše vyhýbali.

      Vymazat
  7. Nevím, jestli to je nějaká moje deformace, ale t y svázané trsy vypadají jako skřítkové :D. Přeji ti krásný pohodový sluníčkový den :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala jsi tomu opět jiný rozměr ... já je tam také vidím.

      Vymazat
  8. Letos mám poprvé hezkou travinu, zatím nevím její název, je to dárek od kamarádky, která také netušila co je zač :o). A zrovna jsem přemýšlela, že je taková krásná a měla bych ji svázat na zimu. Tímto děkuji za radu, hned vykonám.
    Simi, máš zahradu krásně připravenou na zimní odpočívání.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zdaleka né, ještě mi toho zbývá hodně svázat a díky teplotám, které venku panují, si na skutečné zazimování ještě počkáme.

      Vymazat
  9. Ten výhled! Poslední fotka mě skutečně dostala. Nedivím se, že tě tohle místo chytilo za srdce. Je to vskutku nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten výhled, to místo ... ano, to místo je magické a dělám díky němu neobvyklé, ale tuším, že jednou v budoucnosti se mi to vrátí ... třeba.

      Vymazat
  10. Zahradu máš moc pěknou a na krásném místě. Pohled na Střekovský hrad a dolů na Labe a ještě tam máte tepleji. Kamarádka má užitkovou zahrádku hned pod hradem, a vím, že jí to tam roste náramně.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je tam nádherně, jen s vodou je tu potíž. Hlína na celém pozemku je jílovitá, voda po ní stéká a nedrží se, díky tomu, že je z kopce, všechna vláha uteče dolů.

      Vymazat
  11. Taky bych chtěl, aby mne někdo ku spánku uložil, abych nezplesnivěl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nemůžeš, za měsíc si budeš pochutnávat jako starý kocúr na lineckém, přeci to nezaspíš ???

      Vymazat
  12. Uložit ke spánku ve tvé péči - to je nejen přání Pavla Tlusťjocha,
    i já se přidávám do fronty žadatelů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V žádném případku, Pavel se bude těšit na linecké od " milostivé " a ty se budeš těšit z vánoc jako takových, žádné chrápání, nedovoluje se !

      Vymazat
  13. A prý chlapi nejsou zvědaví,
    hm..., toho tvýho souseda by měl poznat AP, to by čuměl, jak se plete! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muži jsou daleko zvědavější a zvídavější než my ženy, mají to od přírody, jako velitelé vojsk, jako dobyvatelé mají tuto vlastnost přirozenou, ale degenerují a přehazují to na ženy, zcela vychcaně.

      Vymazat
  14. My jsme vloni objevili v jednom zahradnictví plochou zelenou pásku, je to takový suchý zip. Drží dokonale, vyvazuji s ní nejen traviny, ale třeba i rajčata. Tvoje zahrada je v tomto období zase jinak krásná. Svítí a ty travní totemy jí dominují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a vidíš, já tušila, že zahradníci něco vymyslí, pokrok člověk nezastaví, naštěstí. Já bych řekla, že je krásnější než v létě, je barevná a konečně dýchá na rozdíl od veder a věčného sucha.

      Vymazat
  15. Zahrada - radost podívat. A ty traviny vypadají zajímavě i svázané.
    Pěkný podzim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Efektně vypadají i v zimě na sněhu, pobíhají kolem nich kosáci, vrabčáci, prostě to žije a traviny jsou úžasná dekorace!

      Vymazat
  16. Včera jsem napsala komentář a on se jaksi sem nedostavil :-).
    Takže znovu dnes. Tvůj nápad s lepicí páskou letos využiju. Už jsi mi o něm minulý rok napsala jako reakci na moje větičky u mně na blogu.
    Jo,jo - Tvoje království je krásné!!! V každou roční dobu.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je takové " kouzlo " Blogspotu, maličko si hraje, ale pokud skutečně neodklikneš slovo PUBLIKOVAT, článek se neobjeví. občas se to stane, když zlobí internet, pak se článek ztratí. Občas se mi to stane na jiných adresách, chce to trpělivost.
      Páska je skutečně vynikající, mohu vřele doporučit, vydrží přes celou zimu.
      A děkuji, je to pro mne odměna.

      Vymazat
    2. Počkej Simí,
      to musím Blogspot bránit, mně se tu článek ještě NIKDY neztratil! A Hanka píše o komentářích, ne o článcích.

      Vymazat
    3. Doktorkoo, střelím tě do prdele, napíchnu na rošt a upeču tě na grilu, prostě jsem se spletla, ty DOKONALÁ !!!

      Vymazat
    4. :-D No to doufám! :-D Rozesmála jsi mě. Kéž bych byla! :-D

      Vymazat
    5. Mimochodem, to chceš udělat všechno NAJEDNOU? Co si takhle vybrat! ;-) :-D

      Vymazat
    6. Nač se s tím crcat, vše najednou, Padesátka o mně řekla, že jsem MAXIMALISTKA !

      Vymazat
  17. Byť nejsem zahradníkem, abych mohl plně docenit tvé konání, tvůj výhled ze zahrady zařazuji k těm neokoukatelným :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvé citlivé oko je velice shovívavé, děkuji, ale mám to podobně, vždy mne uzemní, takže jsem denně jako krtek, hubou v hlíně.

      Vymazat
  18. Nádherná zahrada, Simi! Traviny skoro nemám, ale vždy, když je vidím u tebe, mám chuť nějaké pořídit...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvděčí se a jsou nesmírně dekorativní, zazelení zahradu a jsou i skvělá bariéra v prostoru.

      Vymazat
  19. Hezky se o zahrádku staráš. A odplácí se ti :-) Těch travin, co musíš oběhnout a připravit na zimu... Ale určitě to stojí za to. Moc hezké fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je kategorie, která se za péči neuvěřitelně odvděčí, skutečně.
      Navíc na podzim je to i úžasná barevná paleta.

      Vymazat
  20. Zahradu už máš krásně připravenou na zimu, ale i takhle je nádherná.
    Kolem našeho domu je vysázeno spoustu travin a právě v těchto dnech každou zahradníci svazují. Ptala jsem se, zda je to nutné. Nutné ne, ale takové ošetření zabrání vymrzání a plísním, přesně, jak píšeš. Já mám pouze jednu pruhovanou u malého jezírka a tu si také chráním svazováním. U nás tím odpadá rozcvička, kterou musíš absolvovat, ale zahrada se ti krásně odmění ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vděčná za fyzickou námahu, protože člověk je líný, málo se pohybuje a na zahradě prdel neroste !

      Vymazat
  21. Máš nádhernou zahradu, ale to jsi už asi slyšela nečetněkrát. No, ale stejně ji máš nádhernou. Fakt :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, tohle se omrzí, já to tak i cítím a místa se držím zuby nehty.

      Vymazat
  22. Zahrada je barevná nádhera, smekám, je vidět láska k ní. Traviny mám jen dvě a koukám, že ráda přidám. Před okny je teď tak prázdné místo. Poradíš prosím, já jsem totiž "kozel".
    Díky a hezké dny přeji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, samozřejmě, ráda poradím, ale pro začátek bych potřebovala vědět, kolik tam je místa ??

      Vymazat
    2. Je to záhon 6x2m, v jednom rohu máme ibišek, ten zůstane, je tam i motýlí keř, prvním rokem a malá hortenzie, ale té se tam moc nedaří.Dál levandule, letos sázená. Díky. Klidně přeryji, přesázím :o)

      Vymazat
  23. Letošní podzim se celkem vydařil, řekla bych. Relativně je stále příjemné teplo, až na ty pochmurné černé večery.

    OdpovědětVymazat
  24. Traviny jsem naučená svazovat od dědy, ale ta izolačka - to je super nápad. Díky, Simi!

    OdpovědětVymazat
  25. Budu muset tu svoji lepící pásku přestřihnout ...;-)

    OdpovědětVymazat
  26. To máš ale botanickou zahradu!
    Tak vzrostlé traviny jsem ještě neviděl.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.